Botoks
Botoks, günümüzde cilt gençleştirme ve kırışıklıklar gibi sorunları düzeltme de kullanılan etkili bir yöntemdir. Clostridium Botulinum adlı bakterinin ürettiği toksinlerin, laboratuvar ortamında özel yöntemlerle işlenmesi ile ortaya çıkan ilaca botoks denilir. Halk arasında bazı kişiler botoks'un, yılan zehri olduğu gibi düşünceleri var. Botoks, yılan zehri değil, ortaya çıkan toksinlerin işlenmiş halidir. FDA tarafından onaylı bir uygulama olduğu için, tüm dünyada sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır.
Botoks, sadece cilt gençleştirme ve kırışıklık gibi estetik alanda kullanılırken, medikal alanda aşırı terleme, migren ve istemsiz şekilde çalışan kas hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Zaman geçtikçe kullanım alanları giderek genişlemeye başlamış bir uygulamadır.
Botoks, uygulandığı bölgede kaslar ve sinir arasındaki iletimi sağlayan aseltilkolin maddesinin salgılanmasını en az seviyeye indirerek, kasların uyarılmasını azaltır. Böylece yapılan uygulama, etkin hale gelir.
Botoks nerelerde kullanılır ?
- Estetik alan
- Mimik hareketleri sonucu oluşan kırışıklıklar
- Alın, kaş arası,göz çevresinde oluşan kırışıklıklar
- Ağız, burun kenarında ki kırışıklıklar
- Boyun kırışıklıkları
- Medikal alan
- Aşırı terleme (hiperhidrozis)
- Migren ağrıları
- Distoni, spstisite, hemifasyal spazm gibi kas hastalıklarında kullanılmaktadır.
Botoks, uygulamanın yapılacağı bölgelere, özel iğnelerle enjekte edilerek yapılan bir işlemdir. Uygulandığı bölgeyi etkiler ve vücudun diğer bölgelerine zarar vermez. 15 dakikalık bir uygulama olup etkisi 4 ? 7 gün içerinde belirgin hale gelir. Botoks'un kalıcılığı ise kişinin metabolizmasına bağlıdır. 6 ay kadar kalıcılığı olabilir. Etkisi geçmeye başladıktan sonra tekrar uygulanmasında bir sakınca yoktur. İşlem sayısı arttıkça, uygulamanın kalıcı olma süresi de artmaktadır.
Botoks uygulaması sırasında çok az ağrı hissedilebilir. Lokal anestezik kremler ya da buz kompresi uygulanarak bu ağrı hissi ortadan kaldırılır. İşlemler bittikten sonra, geçici yan etkiler görülebilir. Kızarıklık, şişlik ve morluk gibi oluşabilecek yan etkiler en geç 1 hafta içerisinde ortadan kaybolmaktadırlar. Uygun olmayan dozlar kullanıldığında, göz kapağı düşüklüğü görülebilir. Bu yüzden, uzman ve bilinçli kişilerin, botoks uygulamasını yapması gerekmektedir. Botoks uygulamasının hamilelerde, emzirenlerde ve nöromuskuler hastalığı olanlarda uygulanmaması gerekir.